2015-03-06 15:19:55• hírek • Kocsis Zoltán

A túraautó-bajnokság az álma Románia legjobb gokartosának – aki szatmári!

Noha se versenypálya, se edzéslehetőség szinte egyáltalán nem létezik, mégsem túlzás azt mondani: Szatmárnémeti a romániai motorsport egyik fellegvára. Ezt alátámasztandó álljon itt két adat: A Román Motorsport-szövetség Gyenes Emánuelt választotta az év enduro-versenyzőjének, míg az Év Pilótája Andrei Vajda lett. Külön érdekesség amúgy, hogy mindkettejük főtámogatója az Autonet Import kft.

Amíg azonban Gyenes Manit senkinek nem kell már bemutatnunk, eredményeit mindenki ismeri, addig az alig 15 éves Andrei Vajda neve kevesek számára mond valamit. Ám figyelembe véve tehetségét, elszántságát és eddigi eredményeit, talán nem tévedünk, ha az előző mondat végére odaképzeljük az egyelőre szócskát.

Andrei kétéves korában ismerkedett meg a gokarttal, amikor szülei levitték egy versenyre. Elmondása szerint cseppet sem volt ez szerelem első látásra, mert az első futamán kicsúszott és egy tócsában állt meg. Ennek ellenére a harmadik helyen végzett. A második futamán egy ütközés miatt kiesett, a harmadik futamát pedig már megnyerte. Elmondása szerint azóta viszont ritkán fordult elő, hogy ne a dobogón végezzen: 2012 óta pedig egyszer sem. Nem véletlen, hogy ez idő alatt négy bajnoki címet és kb. 60 trófeát nyert. A tavalyi éve pedig egészen kivételesre sikeredett, hisz 2014-ben a bajnokság hét futamából ötöt megnyert, egyszer lett második, egyszer pedig harmadik. Nem véletlen tehát, hogy a szezon végén az Év Pilótájának választották.

„Az autók iránti szenvedély a véremben van! Ezt apától örököltem, aki fiatal korában szintén gokartozott. De ha az edzéseket nem venném komolyan, akkor nem jutottam volna idáig", vallja Andrei.

Apropó edzés - édesapjával hétvégenként napi kilenc órát edzenek. Mintha ez önmagában nem lenne elég komoly feladat, helyzetét súlyosbítja, hogy ehhez Bukarestbe, Bákóba vagy Kézdivásárhelyre kell utazniuk - ez a három akkreditált pálya van ugyanis Romániában...

Mint minden fiatal, aki szereti az autókat, úgy Andrei is szereti a Forma1-et. Kedvence a Ferrari csapat és a Red Bull-os Daniel Ricciardo. Azt azonban nem tartja valószínűnek, hogy ő maga valaha is a száguldó cirkuszban versenyezzen. Nem mintha a sebességtől félne, hisz a gokarttal is eléri a 140 km/h-ás sebességet. A gondot sokkal inkább testfelépítése okozza: már most 180 centiméter magas. Márpedig a formaautókban ez komoly hátrány. Éppen ezért inkább tudja magát elképzelni a WTCC-versenysorozatban, azaz a túraautó-bajnokságban.

A versenyzés mellett Andrei igyekszik nem elhanyagolni a tanulást sem. Az Octavian Goga Általános Iskola diákja, ahol osztályának második legjobb tanulója 9.98-as átlaggal. Elmondása szerint a fizikát és a biológiát kedveli a legjobban, a középiskolában pedig biokémiát szeretne tanulni.

Na meg folytatni a versenyzést és a trófeák halmozását.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: